אודות פולין
פולין היא מדינה הממוקמת במרכז אירופה. היא מכסה שטח של 312,696 ק"מ רבוע (גדולה פי כ-14 ממדינת ישראל).
היא מחולקת ל-16 מחוזות ובירתה הינה ורשה. היא גובלת במזרח בבלארוס ובאוקראינה, בדרום בסלובקיה וצ'כיה, במערב בגרמניה, בצפון בים הבלטי וברוסיה (מחוז קלינינגרד, מובלעת של רוסיה באירופה) ובצפון מזרח בליטא.
פולין היא מדינה עם מגוון רחב של נופים יפים ומגוונים, תשתית מפותחת, רמת חיים גבוהה ומשטר דמוקרטי יציב. הישות הפולנית הראשונה נוסדה נוסדה בשנת 966 עם כאשר מיישקו הראשון ייסד ממלכה פולנית בשטח פולין של היום והמיר את דת הפולנים, עם סלאבי, לנצרות.
ממלכת פולין נוסדה ב-1025, ובשנת 1569 חתמה על הסכם עם נסיכות ליטא ליצירת אוניה פוליטית בשם "האיחוד הפולני ליטאי". שטחה של זו האחרונה השתרע על כמיליון קילומטר רבוע והייתה למדינה המאוכלסת באירופה במאות ה-16 וה-17. בנוסף הייתה למדינה הראשונה באירופה שאימצה חוקה, ב-3 במאי, 1791. תקופה זו של בין המאה ה-15 ל-17 היו תקופת הזוהר של פולין בה היא הייתה לאחת המדינות החזקות ביותר באירופה ובה הגיעה המדינה הפולנית להישגים ופיתוח במדע, טכנולוגיה, ותרבות, תקופה המכונה גם "הרנסנס הפולני". תקופה זו הגיעה לסיומה עם חלוקתה של פולין בשנת 1795 בין האימפריה הרוסית, פרוסיה והאימפריה האוסטרו הונגרית. פולין למעשה חדלה להתקיים כמדינה עצמאית.
לאורך המאה ה-19 נעשו מספר מרידות בשטחי פולין כנגד הכובשים הזרים ואולם הדבר לא עזר. שעת הישועה הגיעה ב-1918 עם סיום מלחמת העולם הראשונה והסכמי ורסאי שנחתמו אחריה והכרזה מחדש על מדינה פולנית עצמאית, היא הרפובליקה הפולנית השנייה בראשותו של מרשל יוזף פילסודסקי. תקופה זו של בין שתי מלחמות עולם ראתה סדרה של קונפליקטים של פולין עם שכנתה ברית המועצות, קונפליקטים שהסתיימו עם ניצחון פולני והרחבת הגבול הפולני מזרחה, כמעט עד מינסק בירת הרפובליקה הבלארוסית הסוציאליסטית.
בחודש ספטמבר 1939 הגיע הקץ לרפובליקה הפולנית השניה עם הסכם ריבנטרופ-מולוטוב וכיבושה של פולין וחלוקתה בין גרמניה הנאצית במערב וברית המועצות במזרח. יחד עם הכיבוש הנאצי התחוללה השואה: ההשמדה השיטתית של העם היהודי על ידי הגרמנים הנאצים בגטאות ומחנות הריכוז וההשמדה. כ-6 מיליון יהודים, וכ-90% מיהדות פולין הושמדה במהלך השואה. מלחמת העולם השניה והשואה הסתיימה עם תבוסתה של גרמניה הנאצית במלחמה לברית המועצות. לאחר המלחמה הוקמה בפולין ממשלה קומוניסטית שהייתה מדינת לווין של ברית המועצות. פולין הייתה אחרי המלחמה לעיי חורבות והוחל בתהליך בנייה מחדש של הכלכלה, על פי קווי מתאר קומוניסטיים עם בעלות ממשלתית על הכלכלה ודומיננטיות של המפלגה הקומוניסטית או בשמה המדוייק מפלגת הפועלים המאוחדת. גבולותיה של פולין החדשה השתנו משמעותית והמדינה למעשה "הוזזה" מערבה: במזרח נקרעו ממנה שטחים אדירים לטובת ברית המועצות ובהם ערים משמעותיות כגון לבוב שסופחה לרפובליקה האוקראינית, ברסט וגרודנו שסופחו לרפובליקה הבלארוסית וקובנו ווילנה שסופחו לרפובליקה הליטאית. לעומת זאת, פולין קיבלה שטחים רבים כפיצוי, במערב, מגרמניה כשבתוכם ערים משמעותיות כמו וורוצלאב, שצ'צ'ין וגדנסק שעל הים הבלטי.
לאורך שנות השלטון הקומוניסטי התקיימו הפגנות ומרידות שדוכאו כל פעם מחדש על ידי הממשל הקומוניסטי שלא היסס לפתוח באש על מפגינים. בין ההתקוממויות המשמעותיות שניתן למנות הן מהומות פוזנן ב-1956 והפגנות דצמבר 1970 בגדנסק בהם נהרגו לפחות 42 איש. הפגנות אלו שהובלו על ידי תנועת "סולידריות" ברשות לך ולנסה הגיעו לשיאן ב-1981 כאשר הוכרז משטר צבאי על ידי ירוזלסקי, דבר שאף החמיר את המצב הכלכלי החמור ממילא במדינה וחירויות הפרט, שגם ככה היו מוגבלות, הוגבלו אף יותר.
סוף שנות ה-80 ראו ליברליזציה פוליטית וכלכלית, כמו בכל הגוש הקומוניסטי. ב-1990 הגיע הקץ לרפובליקה העממית של פולין: פורקה המפלגה הקומוניסטית, נערכו בחירות חופשיות והוקמה הרפובליקה הפולנית השלישית, היא הרפובליקה של פולין.
שנות ה-90 עמדו בסימן מעבר לכלכלת שוק חופשי, תהליכי דה-קומוניזציה, ואישרור חוקה חדשה בשנת 1997.
בשנת 1999 הצטרפה פולין לברית נאט"ו ובשנת 2004 הצטרפה גם לאיחוד האירופי וב-2007 כחברה באמנת שנגן ובכך למעשה מהווה את הגבול המזרחי של האיחוד האירופי. מאז תחילת שנות ה-2000 ובייחוד מאז הצטרפותה לאיחוד האירופי נרשמת במדינה צמיחה כלכלית חזקה, עם השקעות הון משמעותיות בפיתוח תשתיות המדינה ובזה נמלי תעופה, כבישים, תחנות כוח ועוד. בנוסף, קיימת במדינה תנופת פיתוח והתחדשות עירונית אדירה עם השקעה מסיבית בתשתית עירונית ושחזור ושיפוץ מבנים היסטוריים ישנים. כמו כן המדינה השתתפה באירוח של יורו 2012.