בית הכנסת בבוצ'בו ( Barczewo)
במהלך אחד הסיורים באיזור במחוז ורמיה-מזוריה (אחד מ-16 מחוזות פולין) השוכן בצפון מזרח המדינה וגובל עם ליטא, העברתי דרך העיירה ברצ'בו (Barczewo) שנמצאת לא רחוק מהעיר אולשטיין. ידעתי שיש במקום בית הכנסת מלפני המלחמה אך בעצמי לא זכיתי לבקר בו כי כל היה סגור למבקרים. דאגתי לעשות עבודת הכנה ותאמתי עם גברת קריסטינה שנבוא לביקור.
התפלאנו לראות את בית הכנסת שמור ומטופח ע"י קבוצה של מתנדבים הפולנים. נחשפנו גם להיסטוריה של בית הכנסת ואותה אני מעוניין לשתף איתכם :
לא היו יהודים רבים בוורמיניה, וגם לא בבורצ'בו (Barczewo) . הזכור ראשון על היהודים באזור מ 1825 הוא מרישום בעירייה ובו הוזכרו "כמה יהודים" מקומיים. היסטוריונים מניחים שזו הייתה תחילת התיישבות של יהודים בבורצ'בו שנקראה אז וורטנבורג Wartenburg והייתה חלק מפרוסיה .
הקהילה היהודית בבורצ'בו מנתה 24 אנשים והם היו שייכים אדמיניסטרטיבית לקהילה יהודית באולשטיין, בירת המחוז . ב 1847 הקהילה בבורצ'בו נהייתה לקהילה עצמאית.
יהודי הקהילה חיפשו מקום מתאים להקמת בית-הכנסת שלהם, וכשהתעוררה ההזדמנות הם רכשו מגרש ברחוב פסנהיימר שטרסה (Passennheimer Straße) שהינו רחוב קושצ'יושקי (Kościuszki) של היום. היו בקהילה אז 32 יהודים .
בשנת 1850 החלה בניית בית התפילה היהודי והועבודות נמשכו עד 1855.
בשנת 1861 על פי המפקד האוכלוסין גרו בעיר 77 אנשים ממוצא יהודי, כולל קטינים.
בשנת 1871 הוקם בית קברות יהודי ברחוב דוברומייסקיי 48 (Dobromiejskiej) , היום רחוב וארמינסקה (Warmińska).
בית הקברות היה מוקף בגדר גבוהה וצרה , ונבנה בשטחו בית טהרה מעץ. מבנה זה לא שרד, וכיום במקום רק אבן זכרון . הקבורה האחרונה בבית העלמין היהודי התקיימה ב – 1940.
בשנת 1880 היו בעיר למעלה ממאה יהודים. היהודים שחיו בבארצ'בו היו בעיקר הסוחרים, יצרני סיגריות וחומץ.
תושבים מקומיים העריכו את היהודים שהיו איתם על פעילויות צדקה ואף התבטאו במשפטים כגון "היהודים הקתולים שלנו…"
בשנת 1894 נבנה בית כנסת במקום בית התפילה. בית הכנסת נבנה על פי כל כללי התלמוד, פונה לכיוון מזרחה, ליד המים הזורמים בתעלת המים ( קטע של המקווה עדיין עומד סמוך לבית הכנסת ).
זה לא היה רק בית הכנסת ובית התפילה – זה היה גם מקום לימוד תורה , מקום למפגשים קהילתיים , מקום לדיונים בנוגע לענייני הקהילה המקומית.
בשנת 1910, במחוז אולשטיין שהיה מורכזב מ 130 מועצות מקומיות, היה רק בית כנסת אחד – בבורצ'בו (וורטנבורג של אז) .
בשנת 1925 הצטמצם מספר יהודים במקום והיו בה 56 יהודים בלבד.
מ -1936 חשו היהודים בעיר מאוימים עקב התגברות האנטישמיות. יהודים אמידים עזבו לברלין, ואלה שנשארו נאלצו לסמן את החנויות ובתי העסק שבבעלותם במגן דוד. תושבים יהודיים נדרשו גם לסמן את בגדהם בטלאי הצהוב על הכתף. תקופת איומה של הפליה והשפלה החלה…..
בשנת 1937 (היו במקום 40 יהודים בלבד ) נמכר בית הכנסת לתושבת מקום –גברת קטרינה קוק.
בליל הבדולח, בין 9 ל 10 לנובמבר 1938 נשרפו כל הדירות והחנויות בבעלות היהודיות, רק בית הכנסת בבארצ'בו שרד , ככל הנראה בשל העובדה שהבעלים רשמיים של המבנה כבר היו לא יהודים.
באותה העת היו בעיר רק 23 יהודים.
לפי מזכר מהעירייה המקומית, המבנה העובר להיות מועדון הנוער הגרמני שפעל במבנה עד לשנת 1943.
המועדון והמבנה נהרס ונשדד לאחר כניסת חיילי הצבא האדום לעיר ב -31 בינואר 1945.
עם סיום המלחמה אף יהודי לא חזר לברצ'בו. ואולם, בית הכנסת ברחוב קושצ'יושקי שרד.
בבית הקברות היהודי, לאחר 1945, נשארו יותר מ -100 מצבות משיש ומאבן חול שהשתמרו
ועליהם כתובות בעברית וגרמנית.
בשנת 1976 חוסל בית העלמין היהודי בבארצ'בו. 21 מצות נמסרו למוזיאון המחוזי של וארמיניה ומאזורי באולשטיין. המצבות שנשארו, העוברו ב 2017 לשטחו של בית הכנסת ברחוב קושצ'יושקי .
זהו סיפורו המעניין של הקהילה היהודית ושל בית הכנסת במקום. היום, בית הכנסת פועל בתקציבים נמוכים ( כך אני רואה מהצד ) אך מתוחזק ומטופח בצורה יוצאת מן הכלל. קבוצת מתנדבים במקום משקעים מאמצים רבים לתחזוקה של בית הכנסת ושמירה על היסטוריה ומורשת של החיים היהודיים השוקקים שהיו כאן לפני המלחמה.
אני קורא לכל אלו שנמצאים באיזור לעבור ולהתרשם . זהו באמת משהו שלא שיגרתי , מאוד מרגש ויפה. עוד עדות חשובה למורשת המפוארת של יהדות פולין.
כתובת בית הכנסת : Kościuszki 9, 11-010 Barczewo
לתאום אפשר לשלוח מייל לגברת קריסטינה והיא תפתח לכם את המקום.