הטירה המלכותית בוורשה

 

הטירה המלכותית בוורשה היא האנדרטה ההיסטורית הכי מבוקרת בעיר. כאן התמקמו מגוריהם של נסיכי מזוביה, ומתחילת המאה ה- 12 של מלכי פולין. במשך 300 שנים במבנה זה התמקם הפרלמנט הפולני. בין קירות הטירה אומצה החוקה ב- 3 במאי שנת 1791.

הטירה התחילה ממבנה מבוצר העשוי מעץ של נסיכי מזוביה, שנבנה במפנה של המאות ה- 18 — 19.  מבנה האבן הראשון היה מגדל העיר – שנבנה באמצע המאה ה- 14. ליד המגדל, במאה ה- 15 נבנו מגורים בסגנון גותי.

את הצורות האדריכליות של הבארוק המוקדם, הטירה קיבלה בין השנים 1600 — 1619, בתקופת שלטונו של המלך Sigizmunt III.

במאה ה- 18 החזית של הטירה הפונה לוויסלה קיבלה מראה של הבארוק המאוחר, ומאוחר יותר, תחת שלטונו של המלך סטניסלב אוגוסט הושלמה בנייתם של אגף הספרייה ואולמות לאירועים ממשלתיים.

במהלך מלחמת העולם השנייה הטירה נהרסה כליל. בכל שברי הקירות שנמצאו השתמשו בבנייה מחדש של הטירה בין השנים 1971 — 1974. בשנת 1984, הטירה שוב נפתחה למבקרים. היא נבנתה מחדש באותה הצורה שהייתה לה בתחילת המאה ה- 18.

בימינו, בניין הטירה ממלא את תפקיד המוזיאון, ויש גישה לכל המקומות ההיסטוריים שלה. הפנים של המגורים הגדולים והמלכותיים בתקופת שלטונו של סטניסלב אוגוסטוס – נחשב לאחד היפים ביותר באירופה. צורה זו נשמרה עד היום הזה.

חללי הפנים היפים ביותר הם:

– האולם הגדול, אשר נקרא גם אולם הנשפים

– אולם האבירים

– אולם הכס

– אולם קבלת הקהל

– קבינט הכנסים

– חדר השיש

– הקפלה הקטנה

 

בקומה השנייה יש אולם של סנטורים, אשר נקרא גם אולם החוקה של 3 במאי. בצמוד לאולם ממוקמים המגורים המלכותיים, בהם נמצאות תמונותיו של הצייר הפולני המפורסם – יאן מטייקו. ביניהן “החוקה של 3 במאי”.

החדרים של הקומה הראשונה לא מפוארים כמו בקומה השנייה. הם עוצבו בסגנון של המאות ה- 16 — 17. כאן התמקמו חדרים ואולמות, שהמעניין ביותר מביניהם Dawna Izba Poselska.

במרתף ניתן לראות תערוכה, המורכבת מחפצים שהושגו במהלך חפירות ארכיאולוגיות בעיר העתיקה.

לקומה השלישית של הטירה אין ערך היסטורי.

בכיכר מול הטירה ממוקם פסל של זיגיסמונד השלישי – האנדרטה הוותיקה ביותר בוורשה (1644).

כאן, בשנת 1990, נציגי ממשלת בריטניה נתנו ל- Lech Wałęsa את הסמלים של תרום המלחמה של שלטון נשיא פולין. מכאן, בשנת 1995, הועברו באופן רשמי אל כנסיית יאן הקדוש שרידי המלך הפולני האחרון אוגוסט פוניאטובסקי (המלך נפטר בסנט פטרסבורג, אך סטאלין בזמנו התנגד בתוקף לקבורתו במולדתו).

IsraelRussia