סיורים בקרקוב עם מדריך דובר עברית
סיורים בורשה עם מדריך דובר עברית
טיולים בפולין בליווי נהג-מדריך דובר עברית





חינוך במסורת היהודית בוורוצלב בשנת 2018

הוזמנתי לפני כחצי שנה ותיאמתי מראש סיור-מסע שורשים של זוג מדהים ממרכז הארץ. במהלך ההכנות נשלח אלי חומר רב על המשפחה ששורשיה מתחילים מאיזור מחוז לודז’ (סקיירנביצ’ה) ומשם לוורוצלב (עד המלחמה הייתה בשטח גרמניה ונקראה ברסלאו)

לא היה חומר רב ברשותנו, אך בכל זאת הצלחתי לעשות עבודת הכנה ולקחתי את המשפחה נרגשת לסקיירנביצ’ה ולאחר מכן – לוורוצלב.

בוורוצלב היו לנו כתובות של הרחובות שלא שרדו את המלחמה או שבכלל השתנו לבל היכר והפכו להיות חלק מרחובות אחרים בעיר. היו לנו גם אזכורים לשם וכתובת של בית הספר היהודי שבו למדה כשש שנים אימה של הלקוחה שלי. דווקא שם התוואי של הרחוב לא השתנה, והוא רק שינה את שמו מכיכר רדיגר (Rehdiger Platz) לכיכר על שם י.ל.פרץ. השוואתי את מפת ברסלאו לפני המלחמה עם מפה עכשוית ומעודכנת ומצאתי שזהו המקום.

מכיוון שזו הייתה הכתובת היחידה בה היינו יודעים בוודאות בו שכן בזמנו בית הספר של אימה – התחלנו ממנה.

הגענו לכיכר, הבטנו מסביב ובלי להתאמץ יכלנו לקבוע שכמעט כל המבנים הם בעלי סגנון אדריכלי של לאחר המלחמה ולא יכולים להיות משנת 1936. צילמנו, הצטלמנו ועל סף ייאוש כבר הינו עם הפנים לרכב אך למזלנו עלה לנו רעיון להיכנס לתוך החצרות ושם גילינו את ה”אוצר”.

Etz haim wroclaw (9)

ראינו מבנה מאוד טיפוסי מבחינה ארכיטקטונית לבנייה של סוף המאה-19 – תחילת המאה ה-20  וכשהתקרבנו אליו לא האמנו למראה עינינו – על השער היה כיתוב בעברית שזהו בית הספר היהודי של קרן “עץ החיים”.

לקוחותיי הנרגשים פתחו את דלת הכניסה לבית הספר ודמעות זלגו מעיניהם: כיתוב בעברית, תמונה של יאנוש קורצ’אק על הקיר ואווירה מיוחדת וחמימה של בית.

Etz haim wroclaw (4)

לא תיאמנו מראש את הביקור, וכפי שציינתי גם לא ידענו על קיומו של בית הספר, אך שם פגשה אותנו מנהלת מדהימה, גברת הלנה קושטילו, שעזבה את כל עיסוקיה הרבים והתלוותה אלינו לסיור מרגש במיוחד בכותלי בית הספר.

Etz haim wroclaw (2)

מהההסבר שקיבלנו, עולה שהרעיון של הקרן היה לחדש את פעילותו של בית הספר היהודי, כאשר המשמעות היא גם פיתוח אווירת סבלנות בתהליך החינוך, דיאלוג בין תרבויות בחינוך של הדור הצעיר תוך טיפוח המסורת והתרבות היהודית:

“יש עדיין מעט מדי בתי ספר ברוח של המחנך הגדול יאנוש קורצ’אק בפולין ובעולם בו מעצבים דורות חדשים של אנשים נאורים ברוח הסבלנות, הכבוד, הדיאלוג והאהבה. עוד לא גדלנו לחזון ולאמת שלו. מה שחמור יותר, זה שאנחנו לא יכולים לגדול לנוכח המחלוקות החדשות והישנות, שוביניזם, דוגמטיות ושנאה. העולם זקוק יותר ויותר ליאנוש קורצ’אק ולאלו שהולכים בדרכו”

לפי השקפתו של קורצ’אק, הרעיון המרכזי לפיו עלינו לפעול כחברה, הוא אנושיות אמיתית שאין לה לאום, דת או אידאלוגיה. הצוות של בית הספר רואה את חובתם לדאוג למורשתו של קורצ’אק ולהפיץ את רעיונותיו. הם מאמינים שבאמצעות דיאלוג והידברות הם יצליחו להגשים את חלומותיו של קורצ’אק.

מה שהצלחנו לראות תוך כדי הביקור היה האווירה האינטימית, ביתית, לבבית וקרובה מאוד שיש בין המחנכים לבין הילדים. באמת משהו מיוחד במינו שדי נדיר בימינו.

בבית הספר מלמדים גם את השפה העברית, גם את המנהגים והחגים היהודיים וגם את הספרות ואת המוסיקה היהודית. היינו במהלך חג הסוכות ובכל כיתה ראינו סוכות קטנות, ילדים אמרו לנו שלום ונעמדו בכבוד כשנכנסנו לכיתות.

קצת על ההיסטוריה של הבניין ותולדות בית הספר:

הבניין בו שוכן בי הספר נבנה בין 1907-1908 על ידי הקהילה היהודית של וורוצלב (אז נקראה ברסלאו) לטובת בית ספר לילדי משפחות יהודיות עניות ונזקקות.

עד שנת 1939 שימש המבנה כבית ספר, אז נסגר בהוראת השלטונות הנאציים.

בין השנים 1946-1947, לאחר השלמת השיפוץ של המבנה שנפגע במלחמה, נפתח בית הספר מחדש כבית ספר יסודי לקהילה היהודית של וורוצלב, שעתה הייתה לחלק מפולין הקומוניסטית.

בית ספר פעל במתכונת זו עד לאירועי מרץ 1968 עת פקד את פולין משבר פוליטי במסגרתו היו הפגנות סטודנטים ואינטלקטואלים נגד השלטון. במקביל פתחו השלטונות במסע אנטישמי (תואר על ידם כקמפיין אנטי ציוני)  בניצוחו של שר הפנים דאז מייצ’סלאב מוצ’אר. האירועים הללו הובילו להגירת רוב היהודים מהעיר וורוצלב לישראל והפיכתו לבית ספר עירוני רגיל מספר 7, עד 1970.

המגעים להקמת בית הספר היהודי בוורוצלב התחילו עוד בשנת 1997, כאשר יו”ר קהילה יהודית של וורוצלב הוביל לפגישה של הרב הראשי של פולין, מיכאל  שודריך עם נציגי קרן רונלד לאודר ואז הוחלט על מימון הפרוייקט. בשנת 2004 המבנה חזר לקהילה יהודית של וורוצלב ובית ספר “עץ החיים” התחיל לפעול בו.

מאז, בית הספר פועל על בסיס תפישה חינוכית חדשנית המבוססת על דיאלוג ופתיחות לילדים מקבוצות אתניות וחברתיות שונות, מקדם אווירה של כבוד והבנה הדדית ביניהם.

כיום לומדים בבית הספר למעלה מ-100 תלמידים, רובם בעלי שורשים יהודיים, אך לא כולם. כל ההורים מאופיינים ב”ראש פתוח”, ללא דוגמטיות ודעות קדומות.

במהלך השנים בית הספר רכש מוניטין של מוסד חינוכי איכותי, בעל רמת לימוד והישגים למופת.

עוד סיפרה לנו המנהלת שמגיעים אליה הרבה תלמידי עבר או צאצאיהם של תלמידי העבר מכל מיני ארצות בעולם – קנדה, ארצות הברית, ארגנטינה וישראל. בשנת 2019 אף מתוכנן מפגש בוגרי בית הספר.

אם להיות כנה, אני התרגשתי, כשכמובן גם האישה שאליה התלוותי ואשר עבורה זה היה משהו מאוד חשוב באופן אישי, כי במסדרונות הללו ועל המדרגות של בית הספר הזה הלכה אימה, כשהייתה ילדה. לצערי לא הצלחנו לאתר במעט התמונות של מחזורי בית הספר לפני המלחמה את תמונותיה של אימה אך בכל זאת ההתרגשות הייתה גדולה.

Etz haim wroclaw (1)

ממה שהצלחתי להבין בין השורות מדבריה של המנהלת, בית הספר זקוק לתורמים ולכסף כדי לבצע שיפוץ בגג הבניין וכדי לבצע מספר עבודות תיקון יסודיות. אשמח למסור לכל אחד שייפנה אלי בדואר האלקטרוני idan.caliber@gmail.com   את הפרטים של מנהלת בית הספר כדי שתוכלו ליצור איתה קשר באופן עצמאי.

תודה שקראתם עד הסוף ותודה שהייתם שותפים לסיפור חוויה נפלאה שהיתה לי וללקוחות שלי בסתיו האחרון. מקווה שהכתבה הזו תעורר עניין בנושא ויחד נוכל לעזור לבית הספר להתקיים ולהתפתח בשנים הבאות.

IsraelRussia