הוראות והמלצות לבאים לפולין
ברצוני לחדד ולהבהיר מספר נקודות חשובות הנוגעות לטיולכם הקרוב בפולין. מקווה שיסייעו לכם לנצל את זמנכם בפולין בצורה יעילה, בטוחה ונעימה יותר וימנעו בזבז זמן בטיפול ופיתרון נושאים שיגרתיים.
כסף
המטבע הפולני נקרא זלוטי, שער ייציג מול שקל- כמעט 1:1 (1zl = 0.94NIS).
99% מהמחירים והוצאות שתשלמו בפולין – נקובים בזלוטי. במספר מקומות תוכלו לשלם במטבע אחר, אבל לא מובטח שהשער בו יוחלף כספכם יהיה הוגן ולכן –היערכו מראש ותגיעו לפולין כבר עם זלוטי.
בארץ ניתן להמיר או לקנות זלוטי בבנקים או בצ’נג’ ברחוב. ממליץ לא להחליף בנתב”ג.
אם כבר עושים המרה בפולין, ממליץ להחליף אירו ( ולא דולר). מקומות “הכי בטוחים” להמרת כספים בפולין –בכל מרכז קניות גדול, בדרך כלל – קומה 0 או -1 , מול סופרמרקט. ב 99% הנוסחה הזו עובדת.
אם מחליפים יותר מ 300-400 איורו – אפשר לבקש “לעלות” קצת בכסף ( מהשער שמוצג על חלון של צ’נג’)
* את הצ’נגים הכי משתלמים נמצאים בקניונים קניות ובדרך כלל – מול כניסה לסופר גדול בתוך הקניון
תקשורת
בעידן של היום, אנו מחוברים ו”מכורים” לאינטרנט כל הזמן. גם חלק מהשירותים שאתם רגילים לקבל כ”ברור מאיליו” לא יהיו זמינים בפולין ללא אינטרנט. ( כמו למשל “מפות גוגל” או “וויז” )
אופציה 1 : לרכוש חבילת גלישה בארץ ( אני משתמש בשירותי “גולן טלקום” ושל “הוט מובייל”). חברה ראשונה – עדיפה, מכיוון שמציעה גם גלישה וגם שיחות נכנסות.
שימו לב ! בחברות האלו אין שירות של “הפניית שיחות” בנדידה ולכן אם חשבתם לרכוש סים ולנתב אליו כל המספרים שלכם – זה לא יעבוד
אופציה 2 : נכנסים לכל קניון קניות גדול, מחפשים חנות של אחת מחברות התקשורת המקומיות, מציגים דרכון ובעלות של שקלים בודדים רוכשים סים מקומי, הכולל חבילת גלישה ושיחות. כמו כן, ניתן לרכוש סים מקומי בקיוסקים ובחנויות, אבל חשוב לוודא שהם יכולים לא רק למכור לכם סים – אלה גם להפעיל אותו ( בהצגת דרכון שלכם בלבד) .
אופציה 3 – רוכשים סים בינ”ל שתקף “לכל החיים” וללא תאריף פקיעת תוקף, מאפשר רכישת חבילות גלישה , שיחות ווהודעות, מאפשר הפניית שיחות מישראל וישרת אתכם ואת משפחתכם גם בטיולים הבאים – לדוגמא כרטיס סים בינ”ל של חברת Aerosip הישראלית.
שימו לב !! לחבילות המוצעות מוגדר זמן שימוש , שלאחריו הסים נחסם לשימוש. מומלץ לוודא ולרכוש סים שיהיה בתוקף וישמש אותכם למשך כל משך הטיול.
המלצה ! אם אתם מטיילים כקבוצה קטנה –ניתן לרכוש סים אחד, ולהפעיל אותו על אחד המכשירים (או מכשיר רזרבי..) ואותו תגדירו כראוטר אלחוטי (Hot spot) אליו יוכלו להתחבר כל חברי קבוצה.
סוללת מכשיר המשמש כ- Hot spot תתרוקן במהירות, יש להיות מודעים ולהיערך מראש עם סוללה נוספת או אמצעי טעינה.
- למטיילים בקבוצות שאני מדריך– תוכלו תמיד להתחבר לאחד המכשירים שלי.
🙂 הרבה שואלים אותי ,- “האם בשימוש בסים מקומי פולני כל הכיתוב בטלפון יוצג בשפה הפולנית ?” – התשובה שלילית –ניתן להגדיר את השפה במכשירכם (עברית) מבלי קשר ותלות ב”זהות” הסים בו תשתמשו.
מזוודות וכבודה אחרת
מספר נקודות למחשבה:
- עדיף 2 מזוודות קטנות מאשר מזוודה אחד גדולה. יהיה לכם הרבה יותר קל לסדר כבודה בתא המטען של מכונית. בטיול ארוך – אפשר לארגן מזוודת “תורן” ולעלות רק אותה לחדר ולא להיסחב עם מזוודות גדולות.
- לא בכל בית מלון יש מעלית– לכן תקפידו על משקל מזוודה וידית נסיעה מתאימה ונוחה
לא לשכוח
- מכשיר סלולרי רזרבי ( ראה סעיף “תקשורת”)
- POWERBANK– אם מטיילים הרבה או מצלמים הרבה על גבי טלפון נייד שלכם – סוללה מתרוקנת מהר מאוד
- מקל הליכה – דבר שימושי של ממש ! עוזר הרבה בהליכה, מנוחה, עמידה ובירידה מהמדרגות.
- לפי “חוקי מרפי” – בבית מלון שלכם יהיה רק שקע קיר אחד ולהטעין 2 מכשירים בו זמנית תהיה בעייה. לנסיעות ארוכות – אני לוקח מפצל USB שמאפר להטעין 2 מכשירים מהשקע קיר אחד
- תרופות – תרופות שכיחות מוכרים בפולין גם בתחנות הדלק, אבל אם אתם צורכים משהו ש”מסובך” יותר מאקמול רגיל – עדיף לקחת מהארץ
חשוב !!!
- חברים !!! – נעלים נוחות להליכה ממושכת!
- פולין – זה אירופה ולכן גם קיץ כאן יכול להיות גשם מבול וקר יחסית. קחו בבקשה מעילי גשם ומשהו עם שרוול ארוך
- די נפוץ בפולין – בית מלון בו יש סאונות או חדרי מסאז’ נחמדים. אני תמיד שם בגד ים לתיק, אפילו עם לא תוכנן להיות בבריכה או סאונה. לפעמים תוכניות משתנות ועדיף שזה יהיה מאשר יהיה חסר
- ביטוח רפואי ! שימו לב, אפילו ביטוח רכב הכי משוכלל שתוכלו לקנות בפולין לא מחסה אפילו 50% אחוז מהמקרים של נזק לגוף שאנחנו רגילים שמכוסים בפוליסת ביטוח מקיף בישראל.
- ממליץ לעשות צילום דרכון, עתק של כרטיסי טיסה ולשים אותם במזוודה או במקום שונה מזה אתם שמים את המקור.
- בטיסות WIZZAIR– בכבודת יד , במיוחד בטיסת חזור לישראל – פולנים מקפידים לא רק על גודל של אריזת “נוזלים” ( קצף גילוח למשל) אלא גם על זה שחייב להיות ארוז בנפרד ובשקית הרמטית קטנה אחד. מוצאים אותם לביקורת יחד עם מחשבים ניידים וטאבלטים.
כך נראים שקעים בפולין. תוודאו שקבלים של מחשב נייד, מטענים ויתר מכשירכם מתאימים לסטנדרט זה. אם לא, תיקחו מתאם אוניברסלי מישראל. בפולין אפשר למצוא אותם רק ברשתות גדולות ולא בכל מקום.
נווט ומפות
חברים, חשוב להבין שוויז או מפות גוגל יעבדו טוב גם על קוטב הצפוני, אבל אתם תצטרכו אינטרנט, כדי שהמכשיר יוכל להוריד מפות ודווחים.
לא ממליץ להשתמש במכשיר GPS של חברת השכרה כי :
- לא תמיד מפות מעודכנות
- לא נותן דווחי תנועה, לא מגיב על אירועים חריגים כמו סגירות כבישים, תעונות, פקקים ועוד’
- מחיר יקר – עדיף פעם אחד לשלם על תוכנה מקורית שתלווה אותכם לאורך כל החיים או להיעזר ב”מפות גוגל” חינמיים
ממליץ ! בפולין ( ובכלל באירופה) , נהגים רגילים להשתמש במפות גוגל ולכן אפליקציה הזות יהיה הכי מדוייקת ותיתן לכם תמונת פקקים הכי מעודכנת. יתרון נוסף – לא צריך להקליד כל הכתובת של היעד ( לפעמים מסובך וארוך) – מספיק להקליד שם של בית העסק או שם של נקודה. לפעמים זה עובד גם בהקלדה בעברית – למשל “בית הקברות יהודי וורשה” – מנוות אותנו ישירות למקום.
עוד יתרון חשוב של מפות גוגל מול וייז – נווט והכוונה בהגעה ממקום א’ למקום ב’ בתחבורה ציבורית. הוא נותן לוחות זמנים של חשמליות, רכבות, אוטובוסים ומנוות אתכם לתחנה המתאימה ביותר.
חסרון – אין דווחים על מכמונות מהירות, תאונות, שוטרים ועוד’
וייז – עובד מצוין, אך אין כמות משתמשים גדולה בפולין, יכול לתת לא מסלול אופטימלי ביותר וגם יכול “לשכוח” לדווח לכם על מכמונת מהירות או פקק.
שימו לב !!!!
ביטוח של רכב שכור מכסה נזקים , אבל אם אתם עברתם מהירות מותרת ב 30 ק”ש מעל המותר – תדעו לכם – אין לכם כיסוי ביטוחי !!!
כנ”ל – מקרה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול או סמים. אפילו כוס של בירה מבטל לכם זכות של כיסוי ביטוחי.
ראה הוזהרתם !