אטרקציות בגדנסק

לשאלות, הצעת מחיר, תאום והזמנה של הסיור - נא לשלוח בבקשה מייל ל idan.poland@gmail.com או הודעת whatsapp ך 533-100-636 -(48) + . תענו לכל פנייה באותו היום. כשנמצא עם אנשים לא יכול לדבר ולכן מבקש רק בהודעות. פנוי לשיחות בשעות הערב

אטרקציות שאסור לפספס בגדנסק (פולין) . מה לראות ומה לעשות בגדנסק ?

היום אספר לכם על העיר גדנסק. עיר נמל זו הינה מרכז כלכלי תרבותי ותיירותי חשוב בפולין. העיר ממוקמת בצפון פולין על חוף הים הבלטי ונמלה הוא אחד החשובים שעל ים זה. ההיסטוריה של העיר כמו גם הארכיטקטורה שלה מאוד עשירה. בתקופות שונות היא נשלטה לסרוגין על ידי גרמניה ופולין ולה ארכיטקטורה והיסטוריה עשירה.

  1. הדרך המלכותית: דרך זו שוכנת בלב ליבה של העיר גדנסק. אל ליבת גדנסק ולראות שלל מונומנטים מובילים בהליכה אחת, קחו מסלול אופקי זה מזרחה לעבר נהר וויסטולה בין שני שערי העיר. לאורך רחוב דולגי ואז דלוגי טארג (השוק הארוך), הדרך המלכותית קיבלה לראשונה את העיצוב המלכותי שלה בשנת 1457 כאשר מלך פולין קזימיר הרביעי יגילון נכנס לגדנסק. החל ממערב בשער העליון ומסיים בשער הירוק, הדרך משולבת על ידי גגונים גדולים וצרים של פטריקאים המצוירים בצבעים סוערים ומכוסים גמלונים. יש יותר אטרקציות ומראות ראויים לציון בטרקט קרולבסקי מאשר יכולנו לדחוס לפסקה אחת. אבל בדלוגי טרג 44 לעצור לתצלום של בית המשפט של ארטוס, עוד דוגמא לאדריכלות רנסנס מרהיבה וכיום סניף של המוזיאון ההיסטורי של גדנסק.

  1. כנסיית סנט מרי– הכנסייה הגותית הזו החלה להיבנות במאה ה-14, ושטחה העומד על 190,000 מ”ר הופך אותה לאחת מתוך שלוש הכנסיות הגדולות בעולם שנבנו מלבנים. כשאתם עומדים על הספינה באורך 66 מטרים תצטרכו לקחת רגע רק כדי לעטוף את הראש סביב הממדים של הבניין האפי הזה שיכול להכיל 25,000 מתפללים. היה צורך בשחזור משמעותי לאחר מלחמת העולם השנייה, אך כל אביזריו החשובים ניצלו. ניתן לעיין באוצרות כמו שעון אסטרונומי משנות ה -60 של המאה ה – 14, המזבח הגבוה שהועלה בשנות ה -10 של המאה ה -10 ואבן פיאטה גותית נפלאה שנחצבה בראשית המאה ה -15. אם אתה עומד לטפס כמעט 400 מדרגות אתה יכול להילחם בדרך לראש המגדל הראשי המונוליטי בגובה 77.6 מטר.

 

  1. המזרקה של נפטון– הינה אחד מסמליה של העיר גדנסק. המזרקה היא אנדרטה מונריסטית שהוצקה בברונזה בעיר בשנת 1615, אך לא הייתה מותקנת בעוד 18 שנה. הפסל היה אברהם ואן דן בלוקה, במקור מקניקסברג (קלינינגרד של ימינו), אך עם הורים פלמיים.המזרקה ממוקמת ליד בתי העיירה הפלטיים, שבהם ישארו תמלוגי פולין בגדנסק. פסל המזרקה מראה את נפטון מרכין את ראשו מעט כסימן להערכה. ואם אתם תוהים, עלה התאנה על הפסל לא היו בעיצוב המקורי, אלא נוספו בשיקום בשנת 1988.

 

מזרקת נפטון וחצר ארטוס בגדנסק

מזרקת נפטון וחצר ארטוס בגדנסק

  1. הבית המוזהב– כאשר הנכם הולכים בשוק הארוך, שתי דלתות מימין לבית המשפט לארטוס הינו מבנה המוערך לעתים קרובות כיפה ביותר בעיר. לא קל לחלוק על כך כשמציגים את החזית הלבנה והזהובה. בעזרת האדריכלות המנריסטית, בית הזהב נוצר עבור יאן ספיימן, ראש עיריית גדנסק בראשית המאה ה -17. הבית עוצב על ידי אברהם ואן דן בלוק פעם נוספת, עם צמצום וגובהו של גדנסק. אולם במקום בו הוא בולט הוא בזכות העיגולים המפוסלים שלו, 16 פסים על טייסיהם המייצגים את מלכי פולין והפסלים בראש מעקהם לאכילס, אנטיגונה, קליאופטרה ואדיפוס.

 

 

  1. בית העירייה הישן– את בניין העירייה המרכזי תכננו צוות אדריכלים הולנדים באמצע המאה ה-16. תצטרך להטות את הראש לאחור כדי לראות אותו, אבל יש פסל מוזהב בגודל טבעי של זיגיסמונד השני אוגוסטוס, מלך התקופה, על פסגתו של 83 מטרים מעל מפלס הרחוב. המקום מנוהל גם על ידי המוזיאון ההיסטורי ויש בו חדרי מדינה מפוארים בסגנון המנריסט ההולנדי. באולם המועצה הקטנה, לשכת המועצה הגדולה, האולם הלבן ואולם החורף יש טיח מוזהב, תקרות מקופצות, רצפות שיש, ציורי קיר, פסלים ושטיחים. תוכלו לצאת לגלריית התצפית לתצפית אנכית על העיר ולשמוע את פעמון הקרילון בן 37 הפעמונים בשעה.

 

  1. רחוב מריאצקה (סנט מרי)– החל מכנסיית סנט מרי והמשיך מזרחה לעבר נהר מוטלאווה ושער סנט מרי, אוריקה מריאקה הוא רחוב מרוצף אבן מרוצף שפותח על ידי בתי סוחרים צרים עם פורטלים מלכותיים. אתם יכולים להבין מדוע לרוב משתמשים לרחוב זה כמקום צילום לסרטים תקופתיים, וכמו הרבה מאוד גדנסק היה צריך לבנות אותו שוב לאחר שנגרם לו נזק רב בעקבות מלחמת העולם השנייה. כל הכניסות לבתים אלה נמצאות על טרסות קטנות שנמצאות כמה מדרגות למעלה מהרחוב עצמו, ולמסעדות הקוויות יש שולחנות בחללים נחמדים אלה, לרוב עם תבליטי נוי על קירותיהם הנמוכים.

 

  1. מנוף גדנסק – סמל העיר, מנוף גדנסק בגבול הארוך של מוטלה נמשך במאה ה -14. מכונה זו מחזירה אותנו בחזרה לתקופה בה גדאסק הייתה בליגה ההנסית, ויכולה להעמיס או לפרוק ארבע טונות של מטען, והרימה אותה לגובה של 11 מטרים. הכוח הגיע מבני אדם, כאשר קבוצות גברים היו נכנסות בתוך שני גלגלי עץ גדולים. העגורן הוכפל כשער עירוני על שפת הים והיה בשימוש עד המאה ה -18. כעת הוא מתחזק על ידי המוזיאון הימי הלאומי, ואתם יכולים להיכנס לראות את הגלגלים ותערוכה על עבודה וחיי היומיום בנמל בשנים 1500 עד 1700. לפני שהנמל הועבר לפיו של נהר הוויסטולה במאה ה -19, הרציף הזה היה המקום בו התרחשה כל הטעינה והפריקה של הסחורות שהגיעו לגדנסק.

 

  1. גדת הנהר הארוכה – בתקופות שחלפו מן העולם ההגנה הייתה חיונית, ועל כן נבנה “שער מים” שמגן על הכניסה לכל אחד מהרחובות העוברים בניצב לנהר כאן. שבעת השערים הללו, המחסנים הישנים בגדה הנגדית, והבתים האגמליים הצרים והמאפיינים המשקיפים אל המים, מעלים אווירת קסם ישנה. אך בעוד שהיום זהו מקום נעים המהווה אתר תיירותי, לרציפים כאן היה מוניטין מגעיל בימים עברו בהם הבריונים היו משחררים את שפת הרציף. בדרך התיירות הפופולרית הזו יש המון מקומות ישיבה בחוץ אם תרצו לארוחה ליד המים.

 

  1. מוזיאון מלחמת העולם השניה – מוזיאון הזה שהינו אחד מציוני הדרך של העיר גדנסק נחנך במרץ 2017 ועומד על אזור שנחרב בזמן מלחמת העולם השניה. הגיוני שלעיר כמו גדנסק צריך שיהיה מוזיאון בסדר גודל זה העוסק במלחמה שהרי שהפלישה לפולין החלה בעיר החופשית דנציג ב -1 בספטמבר 1939. רבים מ -2,000 התערוכות של המוזיאון נתרמו על ידי משפחות שנקלעו לסכסוך והעניקו פנים אנושיות על ההרס הנרחב שפקד את פולין. התערוכות מעוצבות בצורה לא שגרתית וכך קשה לתאר אותן בפסקה אחת, אך ישנם מתקנים רבים עם מעבר דרכים. אחת שתישאר איתכם היא דירה בוורשה, עם חדרים מלפני המלחמה, במהלך ואחריה. ישנם גם שני טנקים, שרמן M4 ו- T34 סובייטי, שהוצבו בסצנות רחוב פגועות מלחמה שהיו צריכות להיבנות סביבן.

 

  1. ווסטרפלאט– לאחר מכן תוכלו לצאת לטיול הקצר לחצי האי המתעקל סביב העיקול הסופי של הוויסטולה המתה. כאן תתחיל לעלות על אפס הקרקע למלחמת העולם השנייה. מחסן מעבר צבאי פולני הותקן כאן בשנות העשרים באישור של חבר הלאומים, וראה על ידי הגרמנים דומינו ראשון חיוני לפלישתם. עם אספקה מתמעטת ובלי שום דרך יעילה להגיב לפיגוע, עמד המחסן בהפצצות מהים ובמשך שבעה ימים לפני שנכנע ב 7 בספטמבר. לאחר המלחמה שוחזר אחד מבתי המשמר והפך למוזיאון ואילו האחרים הושארו בהריסות. בנקודה הגבוהה ביותר של ווסטרפלאט (Westerplatte) יש גם אנדרטה לזכר “מגיני החוף”, שהוקמה בשנת 1966 ועשויה 236 אבני גרניט המתנשאות לגובה 25 מטר.

 

ווסטרפלאטה - מקום בו החלה המלחמה

ווסטרפלאטה – מקום בו החלה המלחמה

  1. שער הזהב– בקצה המערבי של רחוב לונג, שער המאנריסט היפה הזה נמצא במחרוזת ביצורים מול מגדל הכלא האימתני והשער הגבוה. שער הזהב הוא משנות ה- 1610 והוגדל להחליף שער גותי שהגיע לפני כן. אברהם ואן דן בלוקה, האיש שמאחורי המזרקה של נפטון ובית הזהב, גילה את העיצוב למבנה זה לשער יש מעקה על גגו ומשני צידיו ארבעה פסלים אלגוריים המייצגים את תכונותיו של אזרח אידיאלי המבוסס על סגולותיו הקרדינליות הקלאסיות: שלום, חירות, עושר ותהילה בצד המערבי, והרמוניה, צדק, ואדיקות. מול רחוב לונג. דמויות אלה נמצאות בראש ארבע עמודות יוניות עם בירות מוזהבות.

 

  1. מרכז תנועת “סולידירות”. סולידריות הייתה תנועת איגודים מקצועיים והתנגדות אזרחית שנוסדה במספנה לנין בשנת 1980 והובלה על ידי הנשיא לעתיד לך ולשה. כדי להבין את ההקשר ואת ההתקדמות של סולידריות תוכלו להגיע לששת חדרי התצוגה במרכז הסולידריות בכיכר שמו. המרכז נפתח בשנת 2007 והחזית החלודה שלו מצביעה על תחילתה של סולידריות כתנועת מחאה כלכלית. יש הרבה חומר בתערוכה שמשתמשת בעיצוב דמיוני כדי לוודא שלעולם לא תצפוף עובדות. תוכלו להכיר את דמויות המפתח, תוכלו ללמוד על פילוסופיית הליבה של סולידריות ותפקידה של הכנסייה בתנועה, וגם כיצד היא התפשטה במהירות למדינות לוויין סובייטיות אחרות.

 

  1. חוף ים– אחרי זמן מה ברחובות גדנסק, אתם עשויים לרצות לנוח על חוף הים הבלטי והתחושה אכן מאוד נעימה. אמנם קשה להסביר זאת במילים אבל אציין שההרגשה שונה מחוף הים בישראל. לא במובן שלילי או חיובי. זה פשוט משהו אחר. החוף הקרוב ביותר נמצא על קו המים של אזור יליטקובו מצפון-מערב לעיר העתיקה. בחוף זה יש חול נקי ועדין המגובה בשרשרת פארקים ומתעגל לאורך כמה קילומטרים במעלה לכיוון מערב. מאחורי חוף הים יש שביל אופניים סלול אם תרצה לצאת עוד יותר אל מחוץ לגבולות העיר ולהרגיש טבע.

 

רבים שואלים מהו הזמן הטוב ביותר לביקור? תשובתי היא כל השנה. כמובן, לאלה שסובלים מהלחות הישראלית ביקור בקיץ יהיה אידיאלי כיוון שהקיץ בגדנסק הרבה יותר ממוזג ונעים לסיור. לגבי החורף, בגדנסק יכולות להיות רוחות עזות כיוון שהעיר שוכנת על הים הבלטי, אך במידה ולבושים טוב אין מה לדאוג. בנוסף, חשוב לזכור שהמבנים מחוממים היטב. כמובן שניתן לטייל ולבקר באתרים הללו לבדכם, אבל עליכם לזכור כי המבנה הטופוגרפי של העיר כמו גם תוואי הרחובות וההתפתחות שלה הופכים את הסיור בעיר לדבר לא קל. על כן מומלץ לקחת מדריך מקצועי שבעזרתו תוכלו להשלים את הסיור ביעילות ובלא צורך להתרוצץ עם גוגל מפות וכך גם להבין את ההתפתחות ההיסטורית של העיר שעברה מיד ליד ואת שלל התהפוכות ההיסטוריות שעברו עליה, עד היום הזה. גדנסק היא מקום מדהים, עיר מרהיבה ותוססת בעלת היסטוריה עשירה ומעניינת, ותהיו בטוחים שתודו על כל רגע שטיילתם שם.

כמו כן, אנו מזמינים אתכם להזמין שירות הדרכה בעברית ליום סיור מודרך בגדנסק. יש לנו גם הצעות לסיורים מחוץ לגדנסק – שווה לעיין ברשימה והצעות. לאתר הסיורים בגדנסק ומחוץ לאליו – לחץ כאן

 

 

לשאלות, הצעת מחיר, תאום והזמנה של הסיור - נא לשלוח בבקשה מייל ל idan.poland@gmail.com או הודעת whatsapp ך 533-100-636 -(48) + . תענו לכל פנייה באותו היום. כשנמצא עם אנשים לא יכול לדבר ולכן מבקש רק בהודעות. פנוי לשיחות בשעות הערב

השכרת רכב בפולין

עמותת מדריכי פולין

טיולים וסיורים בפולין עם מדריך בעברית



IsraelRussia