Pułtusk
פולטוסק Pułtusk
עיר פולטוסק או ” מסלול טיול אחרי ביקור בוורשה”
פולטוסק – עיירה מקסימה, מלא מסורת והיסטוריה אירופאית שנמצאת במקום ציורי-פסטורלי. במשך מאות שנים עיירה זאת היתה ידועה בשל העובדה – כי למדו בה אנשי מדעיים שחיו בפולין הצפונית והמזרחית.
היום קמו כאן גם בתי ספר רבים- זה כולל בתוכם את בית ספר הראשי והחשוב למדעי הרוח.עובדה זאת מעניקה לעיר אקלים עתודאי ספציפי.
מקום הראשון לבקר בו בסיור זה הוא השוק הישן . הפתעה הראשונה שמצפה לנו היא אורכו המכובד – קרוב ל 400 מטרים. מדריכים מקומיים מציינים כי מדובר בשוק הארוך ביותר באירופה. מאחורי מגדל בית העירייה הישן תוכלו לחנות בבטחה את המכונית, אשר תהיה מוגנת כאן היטב – כי המקום חניה נמצא מול תחנת המשטרה המקומית.
על גבעה נמוכה בצד הדרומי של הטירה (שמרשימה את המבקרים עם מיקום פסטורלי ) בכיכר השוק משתרע מגדל העירייה. במקום זה ממוקם המוזיאון, ובצד הנגדי – כנסייה קפיטולית מרהיבה Latin- capitulum, English- chapter, כנסיה עם וועד קתולי בראשות ארכבישוף.
ראשית, עדיף לבקר את המוזיאון שבמגדל- אנו ממליצים בחום שהנעליים יהיו נוחות ככל הניתן, כי התיירום צריכים לעלות לגובה של שבע קומות, על גרם מדרגות תלולות ומתחדדות .
בקומות העליונות, תיירים יכלו להעריץ את האתרים הארכיאולוגיים המרשימים.מקור כל הממצאים הם מפטולסק. לצדם תלויות תמונות המייצגות את האתר הארכאולוגי.
ארבעה מטרים מתחת לפני השטח של השוק יש אגם. ניתן לראות ממצאים ארכיאולוגים מגוונים – חרס, קערות עץ ופריטים אחרים של חיי יום יום. כמו כן , מעוררים עניין בקרב מבקרים נעלי עור שהשתמרו היטב. המיצגים שנאספו בחלק זה של המוזיאון שייך במאות XIII-XVII.
העלייה עצמה לקומות העליונות של הבניין היא גם די מעניינת. כדאי לשים לב לקורות עץ בעלי מימדים בידיונים מתחת לתקרה, כמו כן לנוף היפה שנפתח לענינו מחלונות הקטנים. בקומה העליונה ניתן לראות את הנוף דרך הטלסקופ.
מבנה המגדל, הוא המקום מושב לשעבר של הממשלה בעיר, נבנה ב 1405 , הודות לבישוף יעקוב קוזבי (Jakub Kozbi) , ששמו השני היה קורבדנובסקי . בנוסף לפונקציות מנהליות ושיפוטיות, המגדל גם שיחק תפקיד הגנתי. במהלך המאות XV-וה XVI, מגדל זה בהדרגה עלה לגובה, ובצד המזרחי קם מבנה מרווח פונקציונלי חדש. במהלך “המבול השוודי”, ובסופו של המאה XVIII סבל בניין העירייה מאש ונפל בהדרגה לריקבון. מאז 1880 שכנו בו צוותים של מכבי האש, ובתחילת המאה העשרים, הבניין פורק. למרבה המזל של תיירים – מבנה המגדל שרד. בשנת 1964 נפתח כאן מוזיאון של היסטויה מקומית.
כשנסיים את הביקור במוזיאון, נצא לכיוון הטירה. בדרך אנחנו עוברים את הקפלה של סנט מריה מגדלנה (המתוארת כתומכת מרכזית בישו) . מחקר הארכיאולוגי הוכיח כי במאות XIII-XVII היה כאן בית קברות (שנמצא ליד מקדש בסגנון הרנסאנס הבנוי מעץ ומאוחר יותר משולב באבן . (הכנסייה הנוכחית הונחה על ידי בישוף אנדז’יי קשיטצקי (Kshitski) אחד מבכירי הדיפלומטים בחצרו של מלך זיגיסמונד הזקן (Sigismund I the old). במהלך מלחמת העולם השנייה, הגרמנים השתמשו בכנסייה כמחסן תחמושת, נשק וציוד צבאי. במהלך הקרב על העיר (1944-1945), הכנסייה כל כך נפגעה פיזית מפעילות מלחמתית שהוחלט לבנות את הבניין מן היסוד. לפני שנות ה – 90, שימש המקום לתערוכה של גלריה זמנית . היום זוהי שוב כנסייה מן המניין.
כשנסיים כאן אנו נצא לטיול לאורך הפיר ( שנבנה במקום זה למניעת שיטפונות). הוא מציע נוף מרהיב של נהר נרווה, נוכל לראות זרימה מהירה של מים. בקיץ זהו חוף פעיל.
הטירה עומדת על גבעה מלאכותית. במאות ה XIII-XII על המקום הזה היה ממוקם עיר מוקף חומות, או ליתר דיוק, כמה ערים שנוצרו באותו מקום לאחר שנחרבו בעבר. גילוי שרידים עשירים במהלך חפירות ארכיאולוגיות שנערכו בשנים 1976-1985 היה בזמנו לסנסציה .
מבנה אבן העתיק ביותר נבנה על גבעה באמצע המאה XV- על ידי הבישוף פול גיזיצקו (Gizycko) . זה היה בית ומגדל מלבני. בישוף אנדז’יי קשיצקי (Kshitsky) בנה אותו ברוח הרנסנס. במהלך הפלישה השבדית הטירה נהרסה ובמשך שנים רבות נשארה הרוסה. השחזור נמשך עד המאה XVIII- . בשנת 1812, הממשלה של נפוליאון השתמשה בבניין לצורך הקמתו של בית חולים. למרות שטירה שרדה במלחמת העולם הראשונה, כבר בשנת 1919 היא נהרסה בשריפה שהתחילה בגלל גגנים רשלים. לאחר עבודות שיפוץ ותיקונים בתקופה שבין שתי מלחמות העולם, נפתחו במקום זה מוסדות רבים. בתקופה שלאחר מלחמת העולם השנייה ועד שנת 1975, הטירה הייתה מקום מושבו של ממשלה מחוזית. נכון לעכשיו נמצא כאן מלון “בית פולוניה” (Hotel Polonia Palace) .
ליד הטירה משתרע פרק יפה, ניתן לראות מרחוק את מגרשי הטניס . בפארק יש אטרקציות רבות: גן משחקים, השכרת סירות, בית מרזח, אורוות סוסים, כמו כן יש מקום מיוחד עבור הגריל. בחנות הקרובה ניתן לקנות מזכרות ומפות אזוריות.
פונים אל כנסייה קפיטולית יפה, הממוקמת בצד השני של כיכר השוק. אפשר לראות איך משתלבים זה בזה סגנונות אדריכליים שונים. ההשפעה הבולטת ביותר על המבנים היא של סגנונות הרנסאנס והבארוק.
המקדש הוקם על ידי הבישוף פול גיזיצקי. הבנייה הושלמה בשנת 1443. על אולם התווך בצד הדרומי הוסיף הבישוף אנדז’יי נוסקובסקי (Noskowski ) את בית תפילה שדומה להפליא לזו של זיגיסמונד בקתדרלה ואוול (Kaplica Zygmuntowska na Wawelu) . בשנת 1913, נשרף חלקית התווך והסורג של הכנסייה הקפיטולית . במאה XIX-הבית תפילה עובר שיפוץ. במהלך מלחמת העולם השנייה היה כאן בית סוהר, ולאחר מכן מחסן שכלל בתוכו את הרכוש של היהודים שנספו בשואה. המבנה נפגע קשה במהלך השיטפונות ב -1958 ו -1979.
דבר המעניין ביותר נמצא בתוך בניין הכנסייה עצמו. ציורי קיר מתקופת הרנסנס שנראים נפלא על התקרה מעל המזבח. לאחר שריפה במאה השישה עשר קירות סוידו בלבן, ציורי קיר נשכחו, וכך הם שרדו עד ימינו. עיצוב הפנים של הכנסייה הוא בסגנון הבארוק. לתוך העמודים בין קירות ומעברי תווך וצד מוטבעת אפיטפים (כתובת שנחרתת על גבי מצבה) מן המאות XVII-XIX . אם ברצונכם לראות את עיצוב הפנים של המקדש, עליכם לבקר פולטוסק ביום ראשון. בימים אחרים, למרבה הצער, בשל מספר רב של גניבות (אשר לא ניתן למנוע) – בית מקדש סגור .
הליציאום לחינוך כללי ממוקם ליד הקתדרלה ברחוב פיטר סקרגה ( (Piotr Skarga, ואחריו – כנסייה ישועית לשעבר של סנט פטרוס ופאולוס.
כדאי להגיע לחלק האחורי של הכנסייה כדי לראות חלקים של חומה ביצורית . בתחילת המאה XVI- ביצורים וחיזוקים מסוג זה נבנו בעיר. הבישוף ארסמוס צלק (biskupa Erazma Ciołka) תיכנן להקיף את העיר כולה בחומות. הקירות (שהיו לא מתאימים למטרות הגנה), פורקו במהלך החלוקות של פולין, על פי הוראת השלטונות הפרוסי ורוסי.
עיר פולטוסק קשורה קשר הדוק עם השם של נפוליאון, הרי ממש בעיר הזה הוא עצר פעמיים במהלך מסעותיו, וניצח בקרב המפורסם של פולטוסק בשנת 1806 (בפרברים של העיר).
השם של העיר פולטוסק כתוב על שער הניצחון בפריז על פי פקודתו של נפוליאון.
מידע שימושי:
הדרך וורשה-פולסטוק – 60 ק”מ. הסיור כולו – 120 ק”מ.
ביקור בעיר – 3 שעות, המוזיאון – 1 שעה הליכה דרך היער הלבן – 3 שעות.
עוד על ורשה ועל האזור:
לא נמצאו תוצאות
העמוד שביקשתם לא נמצא. נסו להגדיר טוב יותר את החיפוש, או השתמשו בניווט למעלה כדי למצוא את הפוסט המבוקש.