בית הכנסת הרמ”א בקרקוב

בית הכנסת הרמ”א   (Remuh Synagogue ) –  על שם רבי משה ישראל איסרלישׂ (1525 בקירוב – 1572) הידוע בכינוי רמ”א* .
בית הכנסת, ממוקם בקרקוב, הוא הבית  תפילה היהודי השני העתיק ביותר בעיר.

בית הכנסת ובית הקברות הסמוך נחשבים דוגמה ייחודית של ארכיטקטורה יהודית ואמנות מקודשת של המאה ה -16. כיום הבית הכנסת פעיל לגמרי.
בית הכנסת נבנה בשנת **1553, הוא אחד מבתי הכנסת העתיקים ביותר ששרד בפולין, אשר נבנה באתר כנסיית-עץ לשעבר. המייסד של בית הכנסת  היה יהודי  עשיר ישראל בן יוסף, נכדו של משה אורבך ואביו של רמ”א אורבך. על פי מסורת עתיקה בן יוסף הקים את בית הכנסת לכבוד בנו רמ”א, שבנעוריו היה ידועה מאוד בלמדנותו ( ישנה דעה נוספת שבית כנסת זה נבנה לכבוד אישתו הראשונה של המייסד- אשר נפטרה בגיל צעיר מאוד) .

את הבנייה בוצע בניהולו של האדריכל סטניסלב בראנק  (Stanisław Baranek ) .במקורו היה  המקום  נקרא “בית הכנסת החדש” . בהמשך , בית הכנסת קיבל את השם  הרמ”א  לכבוד בנו של המייסד, הפילוסוף, רב והרקטור הבולט של אקדמית קרקוב  משה בן ישראל איסרלישׂ – המכונה רבי משה.
בשנת 1557, הבניין  נשרף כולו.  השיקום של  בית הכנסת  החדש החל כבר בשנת 1558 בניהולו של סטניסלב  אגנץ. אם לשפוט על פי גודלו הקטן של הבניין, כנראה שהוא שימש כבית תפילה לחוג מצומצם מאוד של אנשים: ככל הנראה חברים ובני משפחה של המייסד. במאות ה -17 וה -18 היו עבודות חידוש בבניין אשר שינו את המראה של הבית כנסת. בשנת 1829, הקיר המערבי שוחזר ותוקן; הוקם חדר התפילה  לנשים, אשר מחובר אל האולמות המלבניים הראשיים  עם שתי מקשתות.
העבודות בניין האחרונות שלפני המלחמת עולם השניה  בוצעו בשנת 1933 בניהולו של האדריכל הרמן גוטמן. בוצעו  עבודות הנדסה, קירוי, כמו כן הופיע שירותי הגברים, ושירותי נשים שופצו.
במהלך מלחמת העולם השנייה נגרם נזק רב  לבית הכנסת. לאחר המלחמה, בשנת 1957, בית הכנסת שוחזר על ידי הקרן  הג’וינט האמריקאי   (American Jewish Joint Distribution Committee)  . המקדש ובית הקברות הישן הסמוך הינו קומפלקס ייחודי של מבנים – דוגמא לאדריכלות יהודית ואמנות, אשר עדיין משחק תפקיד חשוב עבור המרכז הדתי של יהודי קרקוב.

*רבי משה בן ישראל איסרלישׂ   Rabbi Moses Isserles – היה ראש ישיבה ופילוסוף ידוע אשר חיבר מסמכים  רבים הידועים כיום בהלכה, ידוע לדורות בקרב יהודי אשכנזים, היה ידוע מאוד  בכתיבת חיבורו ההלכתי “המפה”

**שנת 1552 הייתה שנה קשה מאד למשפחתו של ישראל בן יוסף: אמו, רעייתו וכלתו, אשתו הראשונה של רבי משה איסרלס (וכנראה גם בני משפחה אחרים), מתו במגפה שהתחוללה אז בקרקוב, שגבתה קורבנות רבים מקרב יהודי קז’ימייז’.
בית הכנסת הרמ”א פתוח בשעות היום למבקרים בתשלום סמלי.
הכניסה לחצר בית הכנסת הוא  מרחוב שרוקה מס’ 40
כתובת : Szeroka 40, 30-001 Kraków

עוד על קרקוב ועל הסביבה :

לא נמצאו תוצאות

העמוד שביקשתם לא נמצא. נסו להגדיר טוב יותר את החיפוש, או השתמשו בניווט למעלה כדי למצוא את הפוסט המבוקש.

IsraelRussia