לשאלות, הצעת מחיר, תאום והזמנה של הסיור - נא לשלוח בבקשה מייל ל idan.poland@gmail.com או הודעת whatsapp ך 533-100-636 -(48) + . תענו לכל פנייה באותו היום. כשנמצא עם אנשים לא יכול לדבר ולכן מבקש רק בהודעות. פנוי לשיחות בשעות הערב
סיור למיידנק ( Majdanek ) עם מדריך בעברית
אנו מציעים לבאים לפולין להכיר, ללמוד ולכבד היסטוריה הנוראה של תקופת השואה. אחד הסיורים המרגשים הוא הסיור למחנה ריכוז והשמדה מיידנק שנמצא בלובלין.
מיידנק מחנה ריכוז וההשמדה הנאצי הממוקם בפאתי לובלין בפולין. בתחילה במחנה הוקם לעבודות כפייה, הוא שימש מאוחר יותר להרג אנשים בקנה מידה גדול במהלך פעולות ריינהרד ( התוכנית המקורית להשמיד את כל היהודים בפולין). במחנה במשך 34 חודשי פעילתו הושמדו יותר מ 79,000 אנשים (59,000 יהודים) .
מיידנק נוצר ב -1 באוקטובר 1941 והיה פעיל עד ה -22 ביולי 1944 * , כאשר פלש בפתאומיות הצבא האדום ללובלין. כרגע המחנה נחשב לאחד המוסדות המשוחזרים בצורה הטובה ביותר והשמורים ביותר. בניגוד למחנות אחרים מהסגנון הזה בפולין, מיידנק לא ממוקם באזור כפרי מרוחק הרחק מהתנחלויות אדם, -הוא נבנה לא רחוק מלובלין בפרברי העיר.
שלא כמו מחנות ריכוז והשמדה נאציים אחרים, לא נבנה מיידנק על מפגש מסילות ברזל, הוא לא הוחבא ביער מרוחק או הוסתר על ידי מכשולים טבעיים, וגם לא הוקף באזור ביטחון.. מיקום של המחנה זה מהווה בסיס לטענות רבות של אנשים- תושבים והיסטואיונים לפיהן תושבי פולין הגרים בסמיכות למחנה ההשמדה מעיר לובלין לא ידעו כלל וכלל על הפעילות המתחוללת בו.
בכניסה למחנה עברו המובלים להשמדה על "הבית הלבן", הבית אשר בו גרו מפקדי המחנה. ממש בכניסה למחנה חולקו האסירים לשני כיוונים – שמאלה וימינה . ימין פירושו השמדה – קודם עברו הקורבנות תהליך של מקלחת, בגדיהם חוטאו ולאחר מכן הוכנסו לתאי הגזים. שמאל פירושו – עבודות פרך.
פקודה על הקמת המחנה התקבלה ביולי 1941, הפקודה קבעה את הצורך לבנות מחנה עבודה ל 50 אלף אסירים.עם זאת, לאחר זמן קצר הוחלט להרחיב את המחנה עד כ -125 אלף אסירים, ובהמשך עד 250 אלף. המחנה בגודל של 270 דונם, השטח משמש כיום על ידי המוזיאון הוא כ 90 דונם.
המחנה היה כולו מחולק לחמישה חלקים, שבאחד מהם שוכנו נשים . על שטחה העצום תפקד כמעט 230 מפעלים קטנים. מאז אוקטובר 1942, הגיעו שומרי המחנה נשים שהוכשרו במחנה רוונסבריק*.
בחודש נובמבר 1943, התקיים במיידנק מבצע נורא בשם "חג הקציר" Aktion Erntefest, כאשר ביום אחד 18,400 יהודים נרצחו במחנה ***.
בסוף יולי 1944, כאשר הכוחות הסובייטיים הגיעו ללובלין תוך כדי ההתקפה על כוחות הגרמנים ותוך כדי מבצע לשחרור פולין , הגרמנים עזבו בחופזה את המחנה. יחד עם זאת, לגרמנים לא היה כמעט זמן כדי להרוס מיידנק, מה שהופך אותו לאחד ממחנות השמורים ביותר בצורתו המקורית. המחנה כמעט לא שוחזר אלה נשאר במצב בנמקורי כמו בזמנים הנוראים ההם.
נכון לעכשיו במחנה עובד במקום מוזיאון ההנצחה . בשנת 1969, בכניסה למוזיאון הוקמה אנדרטה למאבק ומסירות נפש על ידי הפסל ויקטור טולקין. באתר של הקרמטוריום לשעבר נבנה המאוזוליאום שבו שרידי קורבנות מיידנק.
_______________________________________________________________
*המחנה הוקם ב-1 באוקטובר 1941 בפקודתו של היינריך הימלר, לאחר שזה ביקר בלובלין ביולי אותה שנה. מיידנק היה מחנה שבויים של האס אס, תחת פיקודו של קארל אוטו קוך Karl Otto Koch.
**מחנה ראוונסבריק גרמנית-( Ravensbrück ) היה מחנה ריכוז בחבל טמפלין ( בתקופת מלחמת עולם השניה) שבמדינת ברנדנבורג בגרמניה, בקרבת העיירה פירסטנברג על נהר האוול, כמאה קילומטר מצפון לברלין. הוא נחשב למחנה הריכוז (שמאוחר יותר אף הפך למחנה השמדה( לנשים הגדול ביותר בגרמניה.
לפי הערכה בריטית ראשונית משנת 1946, הושמדו במחנה כ-40,000נשים, מספר זה אינו כולל את אסירי צעדות המוות
***לקראת סוף שנת 1943 נתן היינריך הימלר פקודה לחסל את שאר האסירים שנשארו במחנות הריכוז בגנרלגוברנמן. מקור הסיבה היה חשש מהתקוממות במחנות- מרד גטו ורשה והמרד במחנות טרבלינקה וסוביבור חיזקו את חששם של הגרמנים . בנוסף כשלונות הגרמנים בסטלינגרד ובקורסק, התערער ביטחונם בניצחון.
שם המבצע היה "חג הקציר" (Erntefest) והוא הוצא לפועל בו-זמנית במחנות טרווניקי, פוניאטובה, ומיידנק.
סיור למיידנק מוורשה עם עידן – מוזמנים לשלוח מייל לכתובת idan.caliber@gmail.com או למלא טופס הרשמה
כל הסיורים מתבצעים עם מערכות שמע איכותיים . מאפשר המשך הדרכה גם במקומות צפופי אדם או מקומות צרים ( למשל הליחה על מדרכת הכביש). בסיום כל יום הדרכה אנו דואגים להטעין את המכשירים ולספק אוזניות חד-פעמיות לכל משתתף בסיור.
עוד על לובלין ועל הסביבה :